Hundesidene

Hugo (Boxerhavens Usignuolo) 1998-2008

Balder (Larun Overlord) 1990-1998

Roy 1983-1990

Gjester


Lenker:
  Norsk Kennel Klub  Hundetidsskriftet Canis Norsk Boxerklubb Boxerhaven

 


Hvorfor har jeg hund?

Det har aldri vært for å stille dem ut i konkurranser og få premier og hederlig omtale. Skjønt det er kanskje litt synd, for alle boxerne mine har gjort det bra på de få utstillingene de har vært med på. Nei, det er nok mest for fornøyelsens skyld; hunden er det mest trofaste og hengivende vesen som fins, og så sørger den for at eieren får et minimum av mosjon. Det å ha hund er derfor etter min mening godt både for kropp og sjel. Hunden har så mye å lære oss mennesker: Foruten at den er trofast og hengivende kan den gi mennesket en leksjon i tålmodighet, takknemlighet og forutsigbarhet. Hvordan en hund tenker kan man få et innblikk i ved å lese denne lille artikkelen som stod i en herværende avis.

Hunden - bare til besvær?

Min erfaring, etter å ha levd med hund i familien i 30 år, er at det finnes to typer mennesker - de som elsker hund, og de som hater dem. Og akkurat som i politikken er standpunktene urokkelige. Det hender fra tid til annen at en hund skader f.eks. et barn. Da blir det ramaskrik. Alt fra sjefredaktører på lederplass til mannen i gata roper opp om forbud!, forbud! Det var i kjølvannet av en slik hendelse her i Trondheim at det for første gang på ramme alvor ble krevet forbud mot å "parkere" hund i nærheten av butikker mens du er inne og handler. Gjeldende hundelov har da også fått inn et slikt forbud, og utrolig nok, med Norsk Kennel Klub's velsignelse!. Hundevelferden er dermed blitt dårligere, for mens jeg før alltid hadde hunden med når jeg skulle på butikken må jeg nå først gå på butikken og deretter å gå ut med hunden. Da orker jeg ikke lenger å gå en like lang tur, og det vil jeg tro gjelder alle hundeeiere. Her har Adresseavisens fotograf knipset Hugo nettop på et slikt ulovlig sted, og det virker av teksten som om fotografen faktisk ble skremt!. Men av og til er det da også finne gode nyheter om hundehold. Denne artikkelen er hentet fra Adresseavisens ukemagasin.

Hvorfor boxer?

Vanskelig å svare på, men det er noe med den, noe som forøvrig gjelder alle kortsnutede raser. Har tidligere hatt både papillon (Scott) og mellompuddel (Prins) i familien. Mens vi enda hadde en ung puddel fikk jeg et tilfeldig møte med en boxer mens jeg var på ferietur i Sverige (Ljungskile Camping i 1976). Den var så uvanlig, jeg hadde ikke sett så mange boxere før. Og så var det noe med dens øyne og holdning som skapte en spesiell interesse. Både min kone og jeg ble der og da enige om at vår neste hund måtte bli en boxer.

Hva særpreger en boxer?

Jeg tenker da ikke på utseendet, men tempramentet. Bladet BOXEREN hadde en spørreundersøkelse på dette. Når det gjelder hva som er typiske egenskaper fikk man dette svaret: Boxeren er livsglad, energisk og menneskekjær. På spørsmål om hvilke egenskaper du setter høyest hos din egen boxer var svaret nesten det samme: Livsglad, menneskekjær og sjarmerende(!). Andre trekk som framkom ved undersøkelsen var at den er leken og modig og har en sikker holdning til barn og omverdenen. På minussiden ble det trukket fram: Tidvis høyt energinivå og aggressivitet mot andre hunder av samme kjønn. Det siste gjelder nok spesielt for hanhunder. Personlig kan jeg skrive under på at det er slik den er.

Utstillinger ?

Innledningsvis sa jeg at jeg ikke har hatt ambisjoner på dette feltet. Likevel er det ikke helsvart. Både Roy og Balder har vært stilt ut en gang hver, og med godt resultat. Hugo (som egentlig heter Boxerhavens Usignuolo) ble vist på NKK's og NBK's utstillinger i Trondheim 24. og 25. juni 2000. Han var da 20 måneder gammel og stilte følgelig i unghund-klassen. Resultatet av bedømmingen ble: 1UK, 2UKK. Hvilket betyr at han fikk førstepremie og var nest best i klassen - og det i begge konkurransene! Mye av æren må tilskrives handler (og oppdretter) Cecilie Strømstad, for Hugo hadde jo ikke fått alt for mye konkurransetrening på forhånd og var temmelig vilter av seg. Bilder fra utstillingene finnes i billedgalleriet.

Hugo er testet med henblikk på HD og Spondylose, og er erklært FRI for begge. Hjertetesten (SAS) viser at Hugo har grad 2 (svak). Hvis du har lyst til å se Hugos stamtavle finner du den her her.


Hjem | Toppen | Hugo | Balder | Roy | Gjester


besøkende